Weer en beste reistijd voor Lotharingen

Het weer en klimaat van Lotharingen verschilt in basis niet veel van het klimaat dat we in Nederland en België gewend zijn. Het enige duidelijke verschil is dat de zomermaanden er iets warmer zijn dan we gewend zijn en dat de gemiddelde neerslagcijfers iets anders verdeeld zijn. De verschillen lijken op papier minimaal, maar hebben in real life best een behoorlijke invloed op het klimaat van de Lorraine. Zo lijkt het er tijdens de zomerperiode een stuk aangenamer en als de zon er schijnt, voelt dat toch anders aan als bij ons.
Het klimaat van Lotharingen hoeft alles behalve een belemmering te zijn om deze regio te bezoeken. Elke periode in het jaar heeft zijn eigen voor- en nadelen.Klimaat

Lotharingen heeft net als het overgrote deel van Frankrijk, België en Nederland een gematigd maritiem klimaat dat sterk wordt beïnvloed door zijn ligging in het noordoostelijk deel van Frankrijk en de Atlantische Oceaan. Dit klimaattype is herkenbaar aan de relatief zachte winters, de aangenaam warme, maar zelden hete zomermaanden en het geringe temperatuursverschil gedurende het jaar.
Dat wat als het gaat om klimaat afwijkend is in de Lorraine zijn de relatief hoge neerslagcijfers tijdens de zomermaanden. Je hebt tijdens de zomermaanden dus een grotere kans op langdurige neerslag dan in de andere maanden van het jaar.

Weersextremen

Doordat de Lorraine een gematigd maritiem klimaat heeft komen er zelden tot nooit weersextremen voor in deze regio. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Zo kan het in de Vogezen soms dagen achter elkaar sneeuwen en kan de temperatuur er tot ver onder het vriespunt zakken. Er zijn zelfs weken dat het kwik niet boven het vriespunt uitkomt. Het tegenovergestelde kun je in de zomermaanden hebben. Dagen lang temperaturen van boven de dertig graden Celsius. Hieraan komt meestal een einde door een hevige onweersbui.

Regen

Gek genoeg valt er in de zomerperiode de meeste neerslag in Lotharingen. De gemiddelde jaarlijkse neerslag ligt wel iets lager dan dat wij in Nederland gewend zijn. Ook het gemiddelde van dagen met neerslag ligt iets lager. Tijdens de wintermaanden kan op de koudste dagen van het jaar de neerslag als natte sneeuw of sneeuw naar beneden komen. De kans hierop is het grootst in de Vogezen, maar ook in de andere delen van Lotharingen valt er met regelmaat sneeuw.
Tijdens de zomermaanden kunnen er behoorlijk hevige stortbuien voorkomen in de Lorraine. Deze regenbuien komen meestal na een paar dagen extreem goed weer.

Sneeuw

In de Vogezen ligt zo goed als iedere winter een dik pak sneeuw. De regio leent zich dan ook uitstekend voor een wintersportvakantie. De Lorraine is de dichtstbijzijnde regio vanuit Nederland waar je gegarandeerd bent van sneeuw in de wintermaanden. Tijdens de wintermaanden is er in Lotharingen ongeveer 300 kilometer aan skipistes en langlaufpaden te vinden. Het gebied is geschikt voor de beginnende skiër, maar ook ervaren skiërs kunnen er hun hart ophalen.
Ook in de andere delen van de Lorraine kan er een dik pak sneeuw vallen al is de kans hierop een stuk kleiner dan in de Vogezen.

Zomervakantie in de Lorraine

De meeste toeristen die naar de Lorraine vertrekken doen dit in de zomermaanden. Dit is gemiddeld genomen ook de beste periode om een bezoek te brengen aan deze schitterende regio. Je hebt tijdens deze maanden de grootste kans op aangenaam warm weer. Het enige nadeel is dat er ook een grotere kans is op langdurige neerslag. De gemiddelden liggen in de Lorraine in de zomermaanden rond de 25 graden Celsius. In de avond en nacht zal het gemiddeld ongeveer 10 graden Celsius afkoelen. Tijdens lange regenbuien kan het kwik ook overdag onder de 20 graden Celsius uitkomen.

klimaatstatistieken voor de Lorraine

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Lotharingen zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Lotharingen. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Lotharingen