Vervoer in en naar Lotharingen

De meeste toeristen die naar Lotharingen gaan of er doorheen trekken doen dit met de auto. Toch zijn er verschillende mogelijkheden om in deze bijzondere Franse regio terecht te komen. Zo kun je vrij gemakkelijk met de trein naar de grotere steden in de Lorraine reizen. Het is zelfs mogelijk om het vliegtuig te nemen. Al moet je dan nog wel een stukje rijden.
Eenmaal in de Lorraine is de auto ook de makkelijkste manier om jezelf voor te bewegen al staat de regio ook bekend bekent om zijn schitterende fietspaden.Met de auto

Zoals al gezegd komen de meeste toeristen naar de Lorraine met de auto, camper of caravan. Afhankelijk van je vertrekpunt in Nederland en je bestemming in Lotharingen zal je reis ergens tussen de vijf en de zeven uur duren. Mede door de relatief korte aanrijtijd is de regio erg populair bij Nederlanders. De meeste toeristen die in deze regio verblijven doen dat voor een kortere tijd op weg naar het zuiden van Frankrijk of naar Italië. Wanneer je eenmaal een klein beetje van de schoonheid van deze regio gezien hebt dan kun je bijna niet anders dan langer blijven.
Er zijn verschillende manieren om vanuit Nederland naar Lotharingen te rijden. Je kunt via Breda, Antwerpen, Brussel, Luxemburg en dan door naar je bestemming in de Lorraine. Een andere mogelijkheid is via Eindhoven, Maastricht, Luik en Luxemburg. Een reis vanaf Utrecht naar Nancy is ongeveer vijfhonderd kilometer en zal zonder pauzes ongeveer vijf uur in beslag nemen.

Vliegen

In de regio Lotharingen is één groot vliegveld te vinden Aéroport Metz-Nancy-Lorraine. Helaas vertrekken er vanaf dit vliegveld geen of nog geen vluchten naar Nederland. Wil je toch met het vliegveld naar Lotharingen toe dan is je beste keus Aéroport de Strasbourg. Dit kleine vliegveld ligt ongeveer tien kilometer ten zuidoosten van Straatsburg.
Er vertrekt vanuit Straatsburg tweemaal per dag een vlucht naar Amsterdam Schiphol. De vluchten worden verzorgd door de luchtvaartmaatschappij HOP!; een dochtermaatschappij van Air France. Een vlucht van Straatburg naar Amsterdam Schiphol duurt iets langer dan een uur. De Airline HOP! zet hiervoor kleine cityhoppers in.

Met de bus

Er worden vanuit Nederland door verschillende busmaatschappijen compleet verzorgde reizen naar de Lorraine aangeboden. In de meeste gevallen gaat dit om meerdaagse busreizen door de Lorraine. Je brengt dan een bezoek aan de steden Metz en Nancy en enkele andere bezienswaardigheden in de regio.
Deze bussen vertrekken uit meerdere plaatsen in Nederland. De route, vertrektijden en prijzen verschillen sterk per maatschappij en reis.

Trein

Het is vrij gemakkelijk om vanuit Nederland naar de Lorraine te reizen. Je gaat eerst met de Thalys naar Parijs Gare du Nord. Van hieruit loop je in enkele minuten naar het Paris Est om daar vervolgens de trein te nemen naar Nancy. Deze reis zal afhankelijk van je overstaptijd en welke trein je neemt ergens tussen de vijf en de acht uur duren.
Een andere mogelijkheid om met de trein naar Lotharingen te reizen is via Brussel. Vanuit Brussel neem je de trein naar Luxemburg stad om hier vervolgens de trein naar Metz te pakken. Deze reis zal ongeveer zes tot acht uur in beslag nemen afhankelijk van je overstappen en welke trein je neemt. Kaartjes voor deze treinreis zijn te koop bij NS Internationaal.

Met de boot

Je zou het niet verwachten, maar de Lorraine is een populaire bestemming voor pleziervaartuigen. Je kunt vanuit Nederland via België Luxemburg en Duitsland via verschillende rivieren, kanalen en sluizen vrij gemakkelijk naar de Lorraine varen. Het stadje Toul is het meest zuidelijke deel dat vanuit Nederland goed te bereiken is via het water. Ook plaatsen als Nancy, Pont a Mousson, Metz en Thionville zijn bereikbaar met de boot.

Openbaar vervoer in de Lorraine

Het openbaar vervoer in de Lorraine wordt verzorgd door de maatschappij Transdept Grand Est. In deze bussen moet je betalen met een TIM kaart deze kaart kun je van te voren online bestellen maar zijn ook verkrijgbaar bij de meeste office du Tourisme in de regio. Het openbaar vervoer in Lotharingen is goedkoop en gemakkelijk in gebruik.
Een handige dienst die in de stad Metz wordt aangeboden is de toeristenbus die de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad met elkaar verbindt. De opvallende gele bus kom je meerdere plaatsen in de stad tegen.

Fietsen

De regio Lotharingen is erg geliefd bij fietsers. Het zuidoostelijk deel van de regio is voornamelijk geliefd bij wielrenners en mountainbikers om het gebergte de Vogezen. De hoogste berg in dit gebied is de Grand Ballon met 1424 meter. De klim naar de Grand Ballon lijkt qua steilte en zwaarte sterk op de beklimming van de Alp d’Heuz in de Alpen.
Wie het liever wat rustiger aan doet op de fiets kan ook erg goed terecht in Lotharingen. Er zijn verschillende prachtige fietsroutes te vinden rond de Moezel en de Maas.
Zo ligt er bijvoorbeeld een schitterende fietsroute tussen Nancy en het plaatsje Toul. Wie liever niet zijn eigen fiets meeneemt naar de Lorraine heeft in de regio voldoende opties om een fiets te huren.

Wandelen

Voor ieder type wandelaar is er in de Lorraine wel een wandeling te vinden. Van korte vlakke wandelingen langs rivieren en kanalen tot meerdaagse wandelingen door beboste bergen er zijn in Lotharingen ontelbare wandelingen te vinden. Wil je een wandeling met wat meer uitdaging dan kun je het beste richting de Vogezen gaan. Wil je wat meer bezienswaardigheden zien maak dan een stadswandeling in één van de steden.
Bij de plaatselijke office du tourisme zijn verschillende wandelingen per regio te koop. Als je een lange wandeling door de Lorraine ga maken zorg er dan voor dat je voldoende eten en drinken meeneemt voor onderweg want bij sommige wandelingen kan het lang duren voordat je weer in de bewoonde wereld bent.