Nancy voor beginners

Na Metz is Nancy de grootste stad van de regio Lotharingen. Dit is best een vreemd gegeven, want als je door Nancy loopt, heb je veel meer het gevoel dat je in een grote stad loopt dan in Metz. Dit komt waarschijnlijk door de manier waarop Nancy gebouwd is; de prachtige pleinen, de bijzondere winkelstraten en de indrukwekkende musea. Het is voornamelijk Place de Stanislas dat veel indruk maakt. Dit prachtige plein midden in het historisch centrum van Nancy is gebouwd in opdracht van Stanislas Leszczyński. Dit plein is werkelijk prachtig. Op zonnige dagen is een groot deel van het plein gevuld met gezellige terrassen die gevuld zijn met de vele studenten die Nancy rijk is. Als je er de kans voor hebt dan moet je ook zeker in de avonduren een bezoek brengen aan dit plein, want het wordt echt schitterend verlicht. Nancy staat natuurlijk ook bekend als de stad van de Art Nouveau. Lopend door Nancy kom je het ene na het andere architectonische hoogtepunt tegen.Eten en drinken

Wie van lekker eten en drinken houdt zit in Nancy goed. In de hele stad zijn er gezellige eetcafétjes en restaurants te vinden in alle soorten, maten en prijsklassen. Wil je op een plek zitten met een schitterend uitzicht dan kom je er bijna niet onderuit om een restaurant te kiezen aan het Place de Stanislas. Je moet er dan natuurlijk wel rekening mee houden dat de prijzen er wat hoger zullen liggen dan in de andere delen van de stad. In de restaurants in Nancy kom je natuurlijk veel lokale specialiteiten tegen zoals taartjes met de Maribel en natuurlijk de Quiche Lorraine.
Ben je in voor een bijzonder diner dan moet je echt een bezoek brengen aan Brasserie Flo Excelsior. Deze brasserie is gevestigd in een prachtig Art Nouveau pand. De obers dragen er nog witte blouses met een jacquet. Dit, terwijl ze grote schalen met oesters, kreeften en andere zeevruchten door de zaal brengen.

Ook in de avonduren is er van alles te beleven in Nancy in de vele kleine straatjes en steegjes rondom het centrum zijn er veel gezellige cafés en bars te vinden. Zelf hebben we wat gedronken bij Le Mouton Electrique, een danscafé aan de Rue Saint Julien.

Nancy in één dag

Heb je slechts één dag in Nancy en wil je zoveel mogelijk uit je dag halen; neem dan eens een kijkje op in12uur.nl. Op deze website delen we ervaringen van onze dag in Nancy. Natuurlijk is een dag veel te kort om alles van de stad te zien en te bezoeken, maar een groot deel van de highlights in de stad is goed te doen op een dag. Gebruik onze ervaringen in Nancy om je eigen dagen in de stad samen te stellen. Via een duidelijke tijdlijn en een groot aantal foto’s hebben we geprobeerd om een goed beeld van de stad weer te geven.

de highlights van Nancy

Overnachten in Nancy

Nancy is een van de populairste overnachtingsplaatsen tijdens de zomermaanden voor Nederlandse toeristen die richting het zuiden rijden. Het merendeel van de toeristen kiezen ervoor om een goedkoop hotel aan de rand van de stad te boeken, het is veel leuker om in het historische centrum van Nancy een hotel te zoeken. Deze hebben in veel gevallen een parkeergarage of een bewaakte parkeerterrein waar je auto met spullen veilig geparkeerd kan worden. In het centrum worden in de zomermaanden verschillende activiteiten georganiseerd om de toeristen die een nachtje Nancy doen te vermaken. Wat de beste en leukste hotels om tijdens je bezoek aan Nancy te overnachten lees je in deze blog.

Winkelen

Nancy staat natuurlijk bekend om zijn kristalhuizen Baccarat en Daum. Beide huizen hebben winkels in het centrum van Nancy in de buurt van de Place de Stanislas. Studio Daum is in 1878 opgericht door Jean Daum. Veel van zijn werk is te zien in het Musée de l’Ecole de Nancy. Natuurlijk is er Nancy nog veel meer te vinden dan alleen deze twee exclusieve kristalhuizen. Zo zijn zo goed als alle grote modemerken en winkelketens vertegenwoordigd in de stad. De Rue Saint-Jean, de Rue Saint Gorges, de Rue Gambetta en de Rue Saint Dizier vormen samen het hart van de winkelstad Nancy. Natuurlijk zijn er naast de vele grote merken en winkels ook veel leuke en unieke boetiekjes in Nancy te vinden.

Wie van snoepen houdt moet een bezoek brengen aan Confirserie Lefévre-Lemoine. Deze snoepjeswinkel lijkt op het eerste gezicht een klein museum waar je onder andere heerlijke Bergamotsnoepjes kunt kopen.

Bekende bezienswaardigheden

De bekendste en mooiste bezienswaardigheid in Nancy is zonder twijfel Place de Stanislas. Dit plein is samen met de Place de la Carrieere en Place d’Alliance door de Unesco op de werelderfgoedlijst geplaatst. Aan het Place de Stanislas is de Opéra National de Lorraine te vinden. Deze opera heeft nog steeds de oude grandeur van vroeger met veel rood fluweel en bladgoud.
Andere bekende bezienswaardigheden in de stad zijn de musea Musée de l’Ecole de Nancy en Museé des Beaux-Arts.

Een plaats in Nancy om even helemaal tot rust te komen is het Parc de la Pépinière. Dit prachtige park is gebouwd in opdracht van Stanislas Leszczyński in 1765. In het park zijn naast de vele bomen en grasvelden ook enkele bijzondere beelden te vinden zoals een beeld van Claude Lorrain gemaakt door Auguste Rodin.

Nancy staat natuurlijk ook bekend als de stad van de Art Nouveau. Er zijn in de stad naar schatting nog zo’n vijftig panden te vinden die in deze stijl zijn gebouwd. Eén van de bekendste is Villa Majorelle. Dit schitterende herenhuis is gebouwd aan het begin van de 20ste eeuw door de architect Henri Sauvage.

Unesco

De pleinen Place Stanislas, Place de la Carrière en Place d’Alliance in Nancy staan op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Place Stanislas, dat oorspronkelijk Place de Royale heette, werd ontworpen en aangelegd door Emmanuel Héré in opdracht van Stanislas Leszczyński. Later is heeft het plein ook nog Place du Peuple en Place Napoléon geheten. In 2005 is het plein geheel opnieuw aangelegd en werd het originele ontwerp voor het straatwerk weer gerespecteerd. Het plein was indertijd geheel autovrij. Na de renovatie werd Place de Stanislas samen met het Place de la Carrière en het Place d’Alliance op de werelderfgoedlijst geplaatst. Dit, omdat de drie pleinen een toonbeeld zijn van een unieke artistieke prestatie en een meesterwerk van de creatieve geest volgens Unesco.

Stadswandelingen

Er kunnen in Nancy verschillende stadswandelingen met verschillende thema’s gelopen worden. Natuurlijk kun je in Nancy een ‘Art Nouveau wandeling’ lopen langs de verschillende huizen en panden die in deze stijl gebouwd zijn. Andere routes nemen je mee langs de verschillende bezienswaardigheden in de stad of door het Parc de la Pépinière. De verschillende stadswandelingen door Nancy zijn verkrijgbaar bij het VVV van Nancy is te vinden in het Hotel de Ville aan de Place de Stanislas.

Geschiedenis

In de vroege geschiedenis werd de plek waar je nu Nancy vindt al bewoond. Rond de 11e eeuw stond een klein kasteel waar een stadje rondom was gegroeid. Het huidige Nancy werd gebouwd in de 13e eeuw op de resten van de oude stad en het kasteel. Tijdens de Spaanse successieoorlogen werd de stad volledig in de as gelegd door keizer Fredrik II van Hohenstaufen. Nancy kwam hierna tot grote bloei. Nancy werd steen voor steen weer opgebouwd en groeide uit tot een machtig centrum in de regio voor handel en ambachten. De stad werd nogmaals belegerd in 1477 waarbij Karel de Stoute werd verslagen. Na een hoop gekonkel en politieke machtsspelletjes werd in de 18e eeuw de Lorraine toegekend aan de schoonvader van de koning van Frankrijk. Koning Stanislas van Polen was in zijn eigen land van de troon gestoten en kreeg het graafschap om te besturen. Zijn stempel is duidelijk gedrukt op Nancy. De prachtige pleinen en gebouwen in het hart van de stad werden onder zijn bewind gebouwd. Hij bracht Nancy tot grote politieke en economische bloei. Na de dood van Stanislas werd Nancy ingelijfd door Frankrijk. Na de Frans Duitse oorlog kwamen veel inwoners uit de streek naar Nancy toe. De stad bleef onder Frans bewind en kreeg zo veel vluchtelingen te verwerken. Ook in de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd in en rondom Nancy veel gevochten.