Musea in Lotharingen

Er zijn in de regio Lotharingen behoorlijk wat musea te vinden. Veel van de musea vertellen het verhaal van een stad of gebied door de eeuwen heen. Zo zijn er meerdere historische musea te vinden. Andere musea zijn gericht op één specifieke kunststroming zoals het Musée de l’Ecole de Nancy of één specifiek persoon zoals het Maison Natale de Jeanne d’Arc et Centre. Het belangrijkste kunsthistorische museum in de regio is het Musée Beaux-Arts de Nancy. Dit museum behoort tot de oudste musea van Frankrijk. Ook moderne kunst heeft zijn plaats in de Lorraine. Het Centre Pompidou Metz organiseert met grote regelmaat belangrijke tentoonstellingen.

Wil je meer over de geschiedenis van Lotharingen te weten komen breng dan een bezoek aan het Musée de Lorraine. Natuurlijk zijn er nog veel meer musea in de Lorraine te vinden, maar de onderstaande musea zijn de in onze ogen belangrijkste en meest bezocht musea in Lotharingen.Musée de l’Ecole de Nancy

Het Musée de l’Ecole de Nancy is één van de belangrijkste Art Nouveau Musea ter wereld. In het museum is een indrukwekkende collectie met meubelen en andere gebruiksvoorwerpen te vinden. Een groot deel van deze kunstwerken is van de hand van Emile Gallé, één van de grondleggers van deze kunststroming. De School van Nancy onderscheidt zich van andere Art Nouveau door het sierlijke gebruik van bloem- en plantenmotieven. De collectie van het museum bestaat voor het grootste deel uit de privécollectie van Emile Gallé die zijn privécollectie naliet aan de stad Nancy. Deze hebben, nadat de collectie eerst opgeslagen gestaan had in het voormalige woonhuis van Gallé de collectie tentoongesteld. Naast werken van Gallé zijn er ook meubelen en objecten van Victor Prouvé, Louis Marjolle, Antonin Daum en Eugène Vallin te vinden. Het museum beschikt tevens over een prachtige tuin.

Musée Lorrain

Het museum Lorraine in Nancy kan gezien worden als het historisch museum van de regio Lotharingen. Het museum is na het museum de Beaux art de Nancy en het Musée de l’Ecole de Nancy het drukst bezochte museum van deze stad. Het is een immens museum dat in verschillende naast elkaar gelegen panden in het historisch centrum van Nancy te vinden is. Het is gevestigd in het Palais Ducal, de kerk van de Cordeliers en het daarbij horende klooster. Een groot deel van deze historische panden is recentelijk in zijn geheel gerenoveerd. Andere delen zullen de komende jaren nog worden aangepakt. In het museum is naast allerlei archeologische vondsten uit de Lorraine ook meubelen, beeldende kunst en zilverwerk te vinden. Het museum beschikt over een grote indrukwekkende collectie dat je een goed beeld geeft van de Lorraine door de eeuwen heen.

Musée de Pays de Sarrebourg

Het museum van het stadje Sarrebourg opende zijn deuren in het begin van de 20ste eeuw. In de loop der jaren is het museum meerdere veranderingen ondergaan. Zo verhuisde het museum recentelijk naar een nieuw pand dat ontworpen is door Bernard Desmoulins. De collectie van het museum bestaat hoofdzakelijk uit archeologische vondsten die in de buurt van Sarrebourg zijn gedaan. Verder zijn er antieke meubelen, gebruiksvoorwerpen en kunststukken in het museum ondergebracht. Het belangrijkste deel van het museum is een ruimte die aan de kunstenaar Marc Chagall is gewijd.

Maison Natale de Jeanne d’Arc et Centre

In het dorpje Domremy staat het geboortehuis van Jeanne d’Arc, één van de bekendste vrijheidsstrijdsters van Frankrijk. Het was net buiten dit dorp dat Jeanne stemmen hoorde die haar de opdracht gaven om Frankrijk te bevrijden van de Engelse onderdrukkers. Het voormalige geboortehuis van Jeanne d’Arc is tegenwoordig opengesteld voor het publiek. Bij het geboortehuis zijn een informatiecentrum en een museum gebouwd waar je alles over Jeanne d’Arc en de tijd waarin ze leefde te weten komt.
In het museum kun je een leuke film kijken over het leven van Jeanne d’Arc. Deze film wordt enkele keren per dag getoond met Nederlandse ondertiteling.

Musée de La Biere, Stenay

Het bier kent nog een langere voorgeschiedenis in Frankrijk dan de wijn. Er waren in vroeger dagen dan ook behoorlijk wat grote en kleine bierbrouwerijen in Frankrijk te vinden. In het plaatsje Stenay is tegenwoordig het Europese biermuseum te vinden. Dit museum brengt een ode aan het Franse bier en de Franse biercultuur. In het museum leer je van alles over het bier, het maken van bier en de bijzondere geschiedenis van deze bijzondere drank.
Natuurlijk is er ook gelegenheid om verschillende bieren te proeven in de naastgelegen taverne. Er worden in het museum ook met regelmaat bierbrouwdemonstraties gegeven.

Musée de la Cour d’Or

Het Musée de la Cour d’Or opende in 1839 voor het eerst zijn deuren is daarmee één van de oudste musea in Metz. Het museum is gevestigd in een voormalig klooster dat door de jaren heen steeds verder is uitgebreid en gerestaureerd. Het museum beschikt over enkele indrukwekkende archeologische vondsten die voornamelijk in de regio van Metz gevonden zijn. Zo kom je er bijvoorbeeld resten van een oud Romeins badhuis tegen en resten uit de Merovingische en Karolingische periode. Verder beschikt het museum over prachtige kunstwerken. De meeste kunstenaars zijn wat onbekender, maar je komt er ook kunstwerken tegen van Moreau, Delacroix, Moreaut, Dufy en Alechinsky.

Centre Pompidou Metz

Het Centre Pompidou Metz is een dependance van het Centre Pompidou in Parijs. Deze dependance opende in mei 2010 voor het eerst deuren. Centre Pompidou Metz beschikt niet over een eigen collectie, maar organiseert jaarlijks meerdere grote themavoorstellingen. Het museum bestaat uit vier verdiepingen waar de verschillende tentoonstellingen getoond worden. Deze verdiepingen zijn door trappen liften met elkaar verbonden. De centrale hal van het museum is een knap staaltje architectuur. Het museum is ontworpen door de Japanse architect Shigeru Ban en de Franse architect Jean de Gastines. De verdiepingen zijn zo gesitueerd dat je vanaf iedere verdieping een bijzonder uitzicht hebt op de stad Metz. Vanaf de bovenste verdieping heb je, als de lamellen tenminste open zijn een geweldig uitzicht op de kathedraal van Metz.

Ecomuseum Mines de Fer

In het Ecomuseum Mines de Fer krijg je een kijkje in het leven van de mijnwerkers die hier tot ver in de vorige eeuw gewerkt hebben. De rondleidingen in het museum worden verzorgd door voormalige mijnwerkers die vol met indrukwekkende verhalen zitten. Aan het einde van de rondleiding krijg je nog een film te zien waarop foto’s en bewegende beelden uit verschillende periode te zien. Zo krijg je een goed beeld van wat de mijnwerkers allemaal hebben moeten doorstaan tijdens hun dagen onder de grond.

Musée Beaux-Arts de Nancy

Het Musée Beaux-Arts de Nancy is één van de oudste musea in Frankrijk. Het museum opende voor het eerst zijn deuren in 1793 aan het Stanislasplein in Nancy. Het museum is nog steeds te vinden op deze plaats. Het Musée Beaux-Arts de Nancy is door de eeuwen heen wel behoorlijk wat veranderingen ondergaan, maar de buitenzijde van het museum ziet er nog steeds zo uit als in de 18e eeuw.
Het museum heeft door de jaren heen een indrukwekkende kunstverzameling weten op te bouwen. Er zijn werken te vinden van grote namen uit de kunstwereld zoals Brueghel, Caravaggio, Ribera, Rubens, Delacroix, Manet, Monet en Picasso.
Naast deze beroemde schilders heeft het Musée Beaux-Arts de Nancy ook een indrukwekkende collectie glas. Deze collectie is te vinden in de kelder van het museum waar tevens oude resten van de stadsmuren van Nancy te vinden zijn. De Daum collectie bestaat uit meer dan 600 stukken die op een indrukwekkende manier zijn tentoongesteld. Het gebruik van glazen vitrines in combinatie met het licht zorgt ervoor dat het glas in de kelder van het museum helemaal tot zijn recht komt.