Metz voor beginners

Metz is de grootste stad en de hoofdstad van de regio Lotharingen en van het departement Moselle. Metz is in de loop der eeuwen meerdere malen van eigenaar gewisseld en dat is goed te zien aan de architectuur en de vormgeving van de stad. Hoewel Metz lichtelijk is beïnvloed door de Art Nouveau in Nancy aan het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20ste eeuw doet Metz toch veel Duitser aan dan veel andere steden in Lotharingen. Het is allemaal wat minder frivool en wat robuuster. Het station van Metz is hier het beste voorbeeld van. Dit station is gebouwd in de Neo-Romaanse stijl en doet met zijn hoge klokkentoren en zijn enorme glas-in-loodramen eerder denken aan een immense kerk dan aan een treinstation. Dit wil trouwens niet zeggen dat Metz minder mooi is dan Nancy. Zeer zeker niet met name de stukjes rond de Kathedraal van Metz en in de directe omgeving van de Moezel zijn schitterend.

Metz oogt ondanks dat het groter is dan Nancy een stuk vriendelijker en landelijker dan Nancy. Metz lijkt wat ruimer opgezet met zijn prachtige grote pleinen en parken.Metz in één dag

Heb je slechts één dag in Metz en wil je zoveel mogelijk uit je dag halen; neem dan eens een kijkje op in12uur.nl. Op deze website delen we ervaringen van onze dag in Metz. Natuurlijk is een dag veel te kort om alles van de stad te zien en te bezoeken, maar een groot deel van de highlights in de stad is goed te doen op een dag. Gebruik onze ervaringen in Metz om je eigen dagen in de stad samen te stellen. Via een duidelijke tijdlijn en een groot aantal foto’s hebben we geprobeerd om een goed beeld van de stad weer te geven.

de highlights van Metz

Eten en drinken

In de keuken van Metz is soms goed merkbaar dat de stad enkele decennia tot Duitsland heeft behoord. Dit heeft niet al te grote invloed gehad, maar in sommige kleine details merk je dat de Duitsers er hun sporen hebben achtergelaten. Dit is overigens helemaal geen slecht teken want dit maakt de keuken van Metz uniek en afwijkend van de rest van Lotharingen. Dit is natuurlijk alleen maar merkbaar bij de restaurants die de typische gerechten van deze streek serveren. Verdeeld over het centrum zijn er veel leuke eetcafés en restaurants in Metz te vinden. Zelf hebben we bij La Table De Pol aan de Rue de Grand Ward gegeten. Een goed restaurant waar ze mooie klassieke Franse gerechten serveren in een nieuw jasje.

Als je uit wilt gaan in Metz dan kun je dit het beste doen op het Place St.-Jacques, het Place Saint-Louis of het Place de Chambre. In de buurt van deze pleinen speelt het nachtleven van Metz zich af. De bekendste cafés in Metz zijn Café Jeanne d’Arc en Les Trinitaires.

Winkelen

Als je wilt winkelen in Metz dan moet je zijn in de in het deel ten westen van de kathedraal. Hier bevinden zich meerdere autovrije straten waar naast de grotere merken en winkelketens ook allerlei leuke kleine winkeltjes en boetiekjes te vinden zijn. Je komt hier ook het winkelcentrum Centre Saint Jacques tegen, een modern vormgegeven winkelcentrum. De Rue Serpenoise en de Rue de Clercs zijn de populairste winkelstraten van de stad. Ben je op zoek naar iets bijzonders dan moet je zijn in de Rue des Jardins, Outre-Seille en de Rue Taison waar de kunstenaars en de kleine ontwerpers te vinden zijn.

Ben je op zoek naar eten dan moet je in de Marche Couvert zijn. Deze overdekte markt is vijf dagen per week geopend. In de markt zijn slagers, bakkers, groenteboeren en specialistische winkels te vinden die de producten uit de regio verkopen.

Bezienswaardigheden

Er zijn in Metz tal van mooie en bijzondere bezienswaardigheden te vinden. De mooiste en meest indrukwekkende in onze ogen is de kathedraal van Metz. Deze kathedraal is ontstaan door het samenvoegen en renoveren van een oudere kathedraal en een kerk. In de kerk is een ongelooflijke hoeveelheid glas-in-lood te vinden. Een aantal van deze ramen zijn gemaakt en ontworpen door de beroemde Franse schilder Marc Chagall. Een andere bezienswaardigheid die je zeker niet mag overslaan is het Centre de Pompidou van Metz. Dit museum is een dependance van het Centre de Pompidou in Parijs. Het museum beschikt niet over een eigen collectie maar er worden jaarlijks meerdere grote tentoonstellingen gehouden. Andere bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn Musée de Lorraine, de botanische tuinen van Metz, de rivierbedding aan de Moezel, Place Saint Louis, Marche Couvert en de Ports des Allemands. De Aveneu Foch staat bekend om zijn schitterende herenhuizen in voornamelijk de Art Decostijl.

Geschiedenis

Wie rondloopt in Metz ziet gelijk de eeuwenoude geschiedenis van de stad. Al voor de Romeinen woonden hier Germaanse stammen. Het eiland in de Moezel was al snel een geliefde woonplaats. Onder de overheersing van de Romeinen kwam Metz verder tot bloei. Metz werd een stad met badhuizen, arena’s en aquaducten. Helaas werd hier door Atilla de Hun in 451 een einde aangemaakt. Samen met zijn Hunnen plunderde hij de stad. De eerste eeuwen na de val van het Romeinse rijk hoorde Metz bij het rijk van de Merovingers. Het werd een belangrijke stad in het rijk van Karel de Grote en later ook in het Heilige Roomse rijk. In de 11e eeuw werd Metz een zelfstandige republiek en de stad kwam tot grote bloei. Tot en met de 15e eeuw bleef de stad zelfstandig. Veel van de mooie oude gebouwen in Metz stammen uit deze tijd. Zoals bijvoorbeeld de prachtige kathedraal die tot een van de hoogste in Europa behoort. In de 16e eeuw wordt Metz weer ingelijfd bij Frankrijk. Vanaf deze tijd is de stad beurtelings Duits en Frans. Waarbij beide landen duidelijk hun stempel drukken op de stad. Ieder land bouwde zijn eigen verdedigingswerken. Na de Frans Duitse oorlog wordt Metz weer Duits om na de Eerste Wereldoorlog weer Frans te worden en tijdens de Tweede Wereldoorlog weer Duits. Door de grote aantallen Duitse immigranten in de stad bleef de stad een sterk Duits karakter houden.

Stadswandelingen

Het uitgestrekte centrum van Metz leent zich perfect voor lange of korte stadswandelingen. Wie niet te ver wil lopen blijft in de buurt van de kathedraal heb je echter wat meer tijd dan zijn er prachtige wandelroutes die je naar de Ports des Allemands en de botanische tuinen van Metz leiden. Is dit echter te ver lopen kun je er ook voor kiezen om deze tocht op de fiets te maken. Een aanrader is om tijdens de zomermaanden een avondwandeling door de stad te maken. De verschillende pleinen, kerken en ander bezienswaardigheden worden dan prachtig uitgelicht.
de verschillende routes en meer informatie over de verschillende stadswandelingen in Metz is verkrijgbaar in het Office du Tourisme van Metz dat te vinden is op het Place Du Armes.