Handig om te weten

Voor je een kort of lang bezoek brengt aan Lotharingen is het verstandig om al het één en ander uitgezocht te hebben. Op deze manier kom je op de plaats van bestemming niet voor verrassingen te staan. Op deze pagina vind je de belangrijkste dingen die je moet weten voor je een bezoek brengt aan Lotharingen. Zo kun je lezen of het kraanwater hier drinkbaar is en wat voor reisdocumenten je mee dient te nemen. Verder vind je er een lijst met de nationale feestdagen en de openingstijden van de verschillende winkels in het land, zodat je nooit voor een gesloten deur hoeft te staan.Reisdocumenten

Frankrijk hoort net als Nederland tot de Schengenlanden. Het Schengenverdrag houdt in dat inwoners van alle Schengenlanden vrij mogen reizen binnen de verschillende Schengenlanden. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een identiteitskaart. Dit geldt sinds enkele jaren ook voor kinderen. Deze moeten in het bezit zijn van een eigen identiteitsbewijs. Bezoekers die niet uit een Schengenland komen kunnen een visum voor maximaal drie maanden aanvragen.

Kraanwater

Het kraanwater in Frankrijk is op zo goed als alle plaatsen in het land te drinken. In de meeste gevallen zal het een andere smaak hebben dan dat we in Nederland gewend zijn, maar het kan geen schade aanrichten voor de gezondheid. De chloorsmaak die het water in de Lorraine heeft, wordt door veel mensen als onprettig ervaren.
Voor wie het zekere voor het onzekere wil nemen kan het beste water uit flessen drinken of het kraanwater voor consumptie eerst koken.

Drugs

Het gebruik en bezit van alle drugs is hier verboden. Hierbij wordt er geen verschil gemaakt tussen softdrugs en harddrugs. Wie betrapt wordt op het gebruiken van drugs of het bezitten ervan riskeert hoge geldboetes of een gevangenisstraf.

Elektriciteit

Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Men gebruikt in Frankrijk dezelfde stekkers als in Nederland.

Feestdagen

In Frankrijk zijn er gedurende het jaar meerdere nationale feestdagen. Op de meeste van deze feestdagen zullen openbare instanties en soms ook de winkels gesloten zijn. In veel gevallen zullen de musea en toeristische attracties in Frankrijk op deze dagen juist wel geopend zijn. Controleer dit voor je vertrek echter altijd om te voorkomen dat je voor een gesloten deur staat. Naast de nationale feestdagen, die voor heel Frankrijk gelden, zijn er gedurende het jaar meerdere regionale feestdagen die alleen voor bepaalde regio’s gelden. Tijdens de zomermaanden worden er op diverse plaatsen grote feesten georganiseerd.

De nationale feestdagen in Frankrijk zijn:
1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
8 mei – Bevrijdingsdag
14 juli – Nationale Feestdag (quatorze juillet)
1 november – Allerheiligen
11 november – Wapenstilstandsdag
25 december – Kerstmis
variabel – Witte Donderdag
variabel – Goede Vrijdag
variabel – Pasen
variabel – PinksterenGeld

Net als in Nederland betaal je hier met de euro. In de grotere steden en plaatsen in Frankrijk zijn er over het algemeen genoeg pinautomaten en banken te vinden. In de kleinere dorpjes is net als in Nederland het aanbod schaars. Bij de meeste winkels en restaurants kun je gewoon met je Nederlandse pinpas betalen. Ook worden de gangbare creditcards geaccepteerd. In de kleinere winkels, cafés en op de markt is dit vaak niet het geval. Zorg er daarom voor dat je altijd genoeg contanten op zak heb.

Telefoon/wifi/internet

De dekking van het mobiele netwerk in Frankrijk is goed tot redelijk goed. Op de meeste plaatsen in de regio heb je een goede dekking en is er zelfs een redelijk stabiele  4G dekking. Dit geldt echter niet als je in één van de oude huizen of monumenten van het land bent. De muren zijn hier zo dik en de ramen vaak zo klein dat het signaal er niet doorheen komt. Hierdoor word je verplicht om je telefoongesprekken buiten te voeren. Ook in de minder bewoonde gebieden is het netwerk soms wat slechter of zelfs niet aanwezig.
Bij veel openbare instanties en horecagelegenheden wordt gratis wifi aangeboden. Tegenwoordig is dit ook het geval in de meeste hotels al zijn er nog steeds hotels die je hiervoor laten betalen. De laatste jaren worden er steeds meer campings en vakantiehuizen uitgerust met een wifi netwerk. Dit is echter nog lang niet overal het geval. Wil je per se internet op je vakantie, controleer dit dan goed voor vertrek.

Openingstijden

De supermarkten, bakkers en slagers gaan op de meeste plaatsen in Frankrijk ergens tussen 07:00 en 08:00 open en sluiten enkele uren voor de lunch om vervolgens tot ongeveer 19:00 open te zijn. De bakkers zijn in de meeste plaatsen in Frankrijk op de zondagochtend geopend. De andere winkels in Frankrijk zijn in de meeste gevallen geopend tussen 09:00 tot 19:00 en zijn tussen de middag enkele uren gesloten. In veel gevallen zijn deze winkels op de maandag gesloten.
Veel van de musea en toeristische trekpleisters in Lotharingen zijn in de meeste gevallen in het hoogseizoen zeven dagen per week geopend. In het laagseizoen zijn deze vaak op maandag gesloten. Dit verschilt echter sterk per stad en regio. Het is daarom verstandig dit vooraf eerst goed te controleren.

Taal

In Frankrijk spreek men Frans en dit is voor de meeste inwoners van het land de enige taal die ze spreken. Tegenwoordig spreken veel inwoners van de Lorraine en met name de mensen die in het toerisme en in de horeca werkzaam zijn naast het Frans ook Duits of Engels. Omdat grote delen van de Lorraine enkele decennia tot Duitsland behoord hebben spreken veel oudere mensen in deze regio behoorlijk goed Engels.

Tijdsverschil

Frankrijk ligt in dezelfde tijdszone als Nederland, UTC+1,
hierdoor is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Lotharingen. De zomertijd in Lotharingen loopt eveneens gelijk met die van Nederland.

Veiligheid

De Lorraine is een veilige regio al kan dit niet altijd gezegd worden over de rijstijl van de Fransen. Er zijn natuurlijk de standaard veiligheidsproblemen waar je rekening moet houden. Zo zijn er in de grotere steden en op de toeristische trekpleisters zakkenrollers actief. Houd hier rekening mee en let goed op je persoonlijk bezittingen.
Als je een huisje heb gehuurd of op een camping overnacht, laat hier dan geen dure spullen achter. Zeker tijdens de zomermaanden zijn de dieven hier attent op. Als je in een hotel verblijft, is het verstandig om je waardevolle spullen in een kluis te bewaren.
Ga je kamperen in de Lorraine wees er dan op voorbereid dat er in de zomermaanden er soms noodweer uit kan breken. Elk jaar raken er wel mensen in de problemen, omdat tenten weggespoeld worden of caravans vernield worden door zware hagel.