Bezienswaardigheden in Lotharingen

Er zijn in de regio Lotharingen behoorlijk wat leuke steden en bijzondere bezienswaardigheden te vinden. Veel van de steden en dorpen in de regio hebben een lange en bijzondere geschiedenis. Al was het alleen al omdat veel plaatsen en dorpen door de eeuwen heen tot verschillende landen, bisdommen en koninkrijken hebben behoord. Veel van de bezienswaardigheden in deze regio hebben dan ook te maken met de bewogen geschiedenis van de Lorraine. Natuurlijk zijn er daarop meer dan genoeg uitzonderingen te vinden, zoals pretparken en dierentuinen. De in onze ogen belangrijkste bezienswaardigheden in Lotharingen hebben we verzameld op deze pagina.Parc Animalier de Sainte-Croix

Net buiten het dorpje Rhodes ligt het Parc Animalier de Sainte-Croix. Dit dierenpark is het oudste dierenpark in Frankrijk waar wilde dieren worden gehouden. Het park is gevestigd op een immens terrein van 120 hectare. Op dit enorme terrein leven ongeveer 1500 dieren. Je kunt er in hun natuurlijke habitat beren, herten, lynxen en wolven observeren. Naast een groot aantal dieren die op grote terreinen leven zijn er ook enkele diersoorten die in kleinere kooien leven. Zo zijn er bijvoorbeeld rode panda’s, ibissen en reuzenstekelvarkens in de dierentuin te vinden.
Een leuke activiteit die in de dierentuin wordt aangeboden is een nachtelijke safaritocht over het terrein.

Kathedraal van Metz

De kathedraal van Metz ook wel bekend als de kathedraal Saint-Étienne van Metz is de kathedraal van het bisdom Metz. De kerk is ontstaan in de 14e eeuw nadat een kathedraal uit de 13e eeuw verbonden is met een oudere Romaanse kerk. Later werden aan de kathedraal een transept en een koor toegevoegd. De kathedraal Saint-Étienne van Metz is een van de grootste kerken van Frankrijk. Doordat de kathedraal ontstaan is uit twee oudere gebouwen kloppen sommige verhoudingen in de kathedraal niet helemaal, maar dit geeft wel een eigen karakter aan het gebouw. Het meest indrukwekkende onderdeel van de kathedraal zijn de enorme glas-in-loodramen. De glas-in-loodramen in de kathedraal Saint-Étienne van Metz behoren tot de grootste ter wereld. Sommige van deze ramen zijn ontworpen door bekende kunstenaars zoals Marc Chagall.

Simserhof

Het Simserhof was één van de belangrijkste verdedigingswerken van de Maginotlinie. Deze linie werd door de Fransen na de Eerste Wereldoorlog gebouwd om te voorkomen dat ze bij een volgende aanval van Duitsland weer zo gemakkelijk onder de voet werden gelopen. De Maginotlinie bleek echter niet afdoende te zijn en tegen de tijd dat hij zijn nut moest bewijzen vreselijk achterhaald.
Het Simserhof bestaat uit verschillende bunkers en meer dan vijf kilometer aan onderaardse gangen. Tijdens je bezoek aan de Simserhof krijg je eerst een film over deze verdedigingswerken te zien waarna je rondleiding krijgt door het gangenstelsel van de Simserhof. Dit gebeurt op een automatisch rijdend treintje met daarop een geluidsinstallatie.

Pont-á-Mouson

Een bijzonder stadje in de Lorraine is Pont-á-Mouson. Dit stadje dat voornamelijk bekend staat als industriestad heeft één belangrijke toeristische bezienswaardigheid, namelijk de abdij van Pont-á-Mouson. Deze abdij die uitkijkt over de Moezel ligt in een 5 hectare groot park. Deze abdij wordt tegenwoordig gebruikt voor culturele activiteiten en er is een hotel in gevestigd. Andere bezienswaardigheden in het stadje zijn de Saint-Laurentkerk, de Saint-Martinkerk en het papiermuseum.

Fraispertuis City

Fraispertuis City is een pretpark in Westernstijl. Het park opende in 1966 voor het eerst zijn deuren en heeft sindsdien behoorlijk wat uitbreidingen gehad. In het park zijn tegenwoordig meerdere grote achtbanen en wildwaterbanen te vinden. De namen van de achtbanen zijn geheel in stijl met het park en dragen namen als de Timber drop, Le Grand Canyon, Le Flum en La Cavalerie. Naast deze spannende thrill rides zijn er ook voor de kleinere bezoekers tal van leuke attracties te vinden. Fraispertuis City is één van de drukst bezocht attractieparken in de regio Lotharingen.

Basiliek van Bois-Chenu

De bouw van de Basiliek van Bois-Chenu startte aan het einde van de 19e eeuw en werd in 1926 voltooid. De basiliek zou eerst aan de Aartsengel Gabriel worden opgedragen maar nadat Jeanne d’Arc heilig werd verklaard in 1920 werd de basiliek aan haar opgedragen. Het was in de buurt van de huidige basiliek dat Jeanne d’Arc in de 15e eeuw haar opdracht kreeg om Frankrijk te bevrijden van de Engelse onderdrukker.
De Basiliek van Bois-Chenu is te vinden op iets meer dan een kilometer van het dorpje Domremy waar het geboortehuis van Jeanne d’Arc staat. De basiliek zelf is prachtig gedecoreerd met mozaïek en immense schilderijen die het levensverhaal van Jeanne d’Arc vertellen. Elk jaar wordt er een groot licht en vuurwerkshow gegeven op de basiliek.

Epinal

Het stadje Epinal hoort tot de grotere steden van de Lorraine. De stad ligt in het departement Vosges waar het tevens de hoofdstad van is. De belangrijkste bezienswaardigheden van Epinal zijn de ruïnes van het kasteel van Épinal en de basiliek Saint-Maurice. In de 18e eeuw was het stadje beroemd om de gekleurde prenten die er gemaakt werden de “Images d’Épinal” . De stad is gebouwd op beide zijden van de Moezel. Het deel op de rechteroever is het oudste deel van de stad met het stadhuis, het gerechtsgebouw, een theater en de basiliek. Op de linkeroever zijn de winkels, het station en verschillende musea te vinden. In Epinal is één van de belangrijkste treinstations van de Vogezen te vinden.

Toul

Enkele kilometers ten westen van de stad Nancy ligt het prachtige vestingstadje Toul. De oude omwalling van Toul hoort samen met de Saint-Étienne-kathedraal en de Collegiale Saint-Gengoult de Toul tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Vooral de Saint-Étienne-kathedraal ook wel de Kathedraal van Toul genoemd mag je niet missen tijdens je bezoek aan de stad. Deze kathedraal werd gebouwd in de 13e eeuw in opdracht van de bisschop van Toul. Door de eeuwen heen is de kathedraal meerdere malen gerenoveerd en uitgebreid. Tijdens de beeldenstorm in Frankrijk zijn zo goed als alle beelden verloren gegaan.
De Collegiale Saint-Gengoult de Toul stamt uit het begin van de 16e eeuw. Met name de gotische kruisgang van deze kerk is indrukwekkend. Als je in Toul bent dan moet je echt even een bezoek brengen aan Domaine de l’Ambroisie. Bij deze bijzondere wijnboer kun je de verschillende wijnen proeven en kopen die er gemaakt worden.

Thionville

Thionville hoort tot de grotere steden in de Lorraine, de stad lig in het departement Moselle. Thionville is tegenwoordig onderdeel van Frankrijk, maar door de eeuwen heen heeft Thionville aan behoorlijk wat koninkrijken en landen toebehoord. Zo was Thionville onderdeel van het Karolingische Rijk, onderdeel van het graafschap Luxemburg en hoorde het tot Duitsland. Omdat Thionville redelijk dicht bij de grens met Luxemburg ligt, spreekt een deel van de bevolking ook deze taal. De stad bloeide op aan het einde van de 19e eeuw in de tijd van de industrialisatie. Dit mede door zijn ligging aan de Moezel. Het middeleeuwse centrum van Thionville is bijzonder goed bewaard gebleven en zeker het bezoeken waard.

Station van Metz-Ville

Het station Metz-Ville ook wel Gare Metz genoemd is één van de mooiste en meest indrukwekkende station van Frankrijk. Niet alleen de grootte, maar ook de bouwstijl van het station is bijzonder. De bouw van het station startte in 1905 en werd voltooid in 1908, dit is bijzonder als je weet hoe groot het station is. Het station werd zo groot gebouwd, omdat de Duitse troepen, Metz hoorde indertijd tot Duitsland, allemaal binnen 24 uur te kunnen verplaatsen. Het station is 350 meter lang , heeft 9 platforms en de hoogste toren is 40 meter hoog. Door deze hoge klokkentoren en de grote centrale hal lijkt het station vanuit de verte op een kerk. Het station is binnen en buiten rijkelijk versierd met beelden en kunstwerken. Nadat Metz weer in Franse handen kwam zijn een aantal van de versieringen vervangen.

Centre Mondial de la Paix

Centre Mondial de la Paix vrij vertaald in het Nederlands ‘Het Wereldwijde Centrum voor Vrede’ is te vinden in het voormalige bisschoppelijke paleis van Verdun. Door een permanente en meerdere tijdelijke tentoonstellingen wordt aandacht gevraagd voor de wereldvrede.

Walygator Parc

Net buiten Metz in de buurt van de grens met Luxemburg ligt het pretpark Walygator Parc. Dit pretpark staat tegenwoordig bekend onder de naam Walygator Parc, maar heette tot 2006 Walibi Lorraine, terwijl het bij de opening Big Bang Schtoumpf heette en compleet aan de Smurfen was gewijd. Tegenwoordig is er van de Smurfen niets meer terug te vinden, maar heeft de mascotte Walygator het park overgenomen. In totaal zijn er meer dan veertig verschillende attracties in het park te vinden. Van avontuurlijk thrill rides zoals de G-Lock en de Anaconda tot leuke kinderattracties zoals de Wally Mille Pattes en de Yellow Submarine. Het Walygator Parc is een leuk dagje weg voor alle leeftijden.

Lunéville

Lunéville is een klein stadje in het centraal westelijk deel van Lotharingen. Het stadje dankt zijn bekendheid voornamelijk aan het kasteel van Lunéville. Dit prachtige paleis vormt het hart van Lunéville en kijkt uit over de rivier de Vezouze. Het kasteel van Lunéville werd in de 13e eeuw hier gebouwd, omdat Lunéville de hoofdstad van de regio Lotharingen was. Dit hoofdzakelijk door de centrale ligging van het stadje. In de 18e eeuw werd het kasteel compleet gerenoveerd. In opdracht van Stanislas, de laatste hertog van Lotharingen werd het kasteel gerenoveerd op basis van de tekeningen van het Kasteel van Versailles. In 2003 werd een groot deel van het kasteel verwoest door een grote brand, maar tegenwoordig is het weer zo goed als helemaal teruggebracht in zijn originele staat.

Verdun

Verdun, is een klein stadje in het westelijk deel van de regio Lotharingen in het departement Meuse. Verdun, ligt op de oevers van de Maas en is bekend om het verdrag van Verdun. Dit verdrag werd in 843 gesloten om het Karolingische Rijk te verdelen. Verdun, is tevens bekend om de slag van Verdun. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kostte deze slag aan honderdduizenden soldaten het leven. Net buiten Verdun, is een monument opgericht om deze gesneuvelden te herdenken. Nog steeds zijn meer dan honderdduizend van de hier gestorven soldaten niet geïdentificeerd. Het Ossuarium van Douaumont is opengesteld voor het publiek.
Andere bezienswaardigheden in Verdun zijn het 17e-eeuwse stadhuis, de kathedraal de Notre Dame en de 12e-eeuwse citadel.

Place de Stanislas

Place de Stanislas vaak ook liefkozend Place Stan genoemd is een schitterend plein in het centrum van Nancy. Dit bijzondere plein behoort tot de mooiste pleinen van Frankrijk en staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het plein is gebouwd in de 18e eeuw in opdracht van Stanislas Leszczyński. Oorspronkelijk heette het dit plein de Place Royal, maar al in 1831 werd het plein naar de laatste hertog van Lotharingen vernoemd. Midden op het plein staat een groot standbeeld van Stanislas Leszczyński. Het plein is ontworpen door de architect Emmanuel Héré. Aan het plein zijn enkele van de belangrijkste gebouwen van Nancy te vinden zoals het stadhuis, de opera, het Grand Hotel, het museum voor schone kunsten en het Pavillon Jacquet. De noordzijde van het plein wordt gedeeltelijk gevormd door een triomfboog ter ere van Lodewijk XV. De andere ingangen van het plein zijn versierd met prachtige smeedijzeren hekken in zwart en goud.